Form och funktion

Bruno Mathsson ritade Sagas sits och ryggstöd under åren 1974 till 1982, hela tiden med avsikten att skapa en optimal stol för den moderna arbetsplatsen. När stolen premiärvisades i början på 1980-talet hade terminalarbetsplatserna börjat dominera och en sittriktig stol blivit en allt viktigare del av en ergonomisk arbetsmiljö.

Stolens ergonomiska fördelar kopplat med dess kompakta form ledde till att man under 1990-talet nådde stora internationella försäljningsframgångar inom dental- och medicinmarknaderna.

Idag är stolen populär såväl bland kontorsarbetsplatser som medicin, dental och andra yrkesgrupper som arbetar sittande under långa perioder. Stolen är inte bara uppskattad för sina ergonomiska fördelar utan även för dess unika, nätta linjer och höga kvalitet.


ErgonomiErgonomi
Saga, vars grundidé liksom många andra kontorsstolar, bygger på att en sittdyna och ett ryggstöd tillåts röra sig i förhållande till varandra. Där slutar dock likheterna med en ”vanlig” kontorsstol. Den djupt skålformade sitsen gör att kroppsvikten fördelas över en större yta än med en konventionell stol, den kompakta formen ger maximal rörelsefrihet vid arbetsplatsen och den något kortare sitsen bidrar till förbättrad blodcirkulation.

Genom möjligheten att tippa sitsen avtar trycket på ryggkotorna och risken för att utveckla de ryggproblem som är vanliga bland personer med stillasittande arbeten minskar.

Det välvda ryggstödet sluter om nedre delen av ryggen, stöder ryggens naturliga S-form och tvingar användaren till en bra upprätt hållning.